50 jarige jumilage met Sancerre
Onze jumelage met Sancerre

“Zadelpijn en ander damesleed” van Liza van Sambeek en “Maigret in Sancerre” van George Siminon beschreven het leven in Sancerre op een uitstekende manier. Een Franse stad beroemd om haar geschiedenis. Vroeger een protestants bolwerk. Na een belegering van meer dan een jaar tot overgave gedwongen. Maar ook beroemd om haar heerlijke wijnen en geitenkaas.  Wie nu de “tite de Sancerre “ op rijdt ziet nog steeds hetzelfde bord: Ville Fleurie, jumelee Ecceshall (Angleterre) en Jumelee A Markelo (Hollande).
In het midden van de vorige eeuw oefende het Nederlandse leger in Frankrijk. Generaal Gips lag met zijn troepen in La Courtine. Het verhaal wil dat hij op meer dan 100 kilometer van La Courtine zijn staf in Sancerre had ondergebracht. Daardoor kende hij veel mensen uit Sancerre en omgeving.
In 1960 wordt in Verdigny de confrérie “Chevaliers du Cep” – ridders van de wijnrank – opgericht.  Generaal Gips is een van de eerste ridders van de wijnrank.
Het was ook in de begin jaren 60 dat men over heel Europa naar verbroedering zocht. Daarom probeerde Generaal Gips zijn Nederlandse vrienden enthousiast te maken voor een verbroedering. Tijdens legeroefeningen in Markelo had hij zijn hoofdkwartier bij de Kop’ren Smorre. Hier ontmoette hij de burgemeester van Markelo, jhr mr A.J. de Beaufort.  Deze zag een jumelage met een Franse gemeente wel zitten.
 Als voorbereiding op de jumelage worden de Markelose Boerendansers in 1961 uitgenodigd om voor het Nederlandse leger in La Courtine op te treden. Per transportvliegtuig worden ze vanaf Soesterberg naar Frankrijk gevlogen. Hier aangekomen gaan ze in een legerbus direct door naar….Sancerre!
Het uiteindelijk resultaat was dat men niet met de kleinere commune Verdigny, maar met de iets grotere gemeente Sancerre een jumelage zou beginnen.
Op dinsdag 3 april 1962 worden onder toeziend oog van de Commissaris van de Koningin, de militair attaché van Frankrijk, generaal Gips en de Johan Willem Frisokapel door burgemeester De Beaufort en de burgemeester van Sancerre,  M Bailly de jumelagegeloften getekend.
Het  tegenbezoek vond rond 14 juli 1962 plaats. Ook hier een plechtigheid met feest.   Toevallig passeert de Tour de France die dag Sancerre.  De tussensprint in Sancerre wordt gewonnen door Bas Maliepaard.

De jumelage begint met het jaarlijks uitwisselen: Kinderen van Middelbare scholen, de Landbouwschool, de Fanfare. Meestal twee weken in Markelo en samen twee weken in Sancerre.  Dit gaat enige jaren zo door: tot 1965. Na het overlijden van Burgemeester De Beaufort worden de contacten steeds minder.
De Markelose Boerendansers  zijn hun Franse vrienden op klompen nog niet vergeten.  De Boerendansers nodigen hun Franse folkloristen uit om een bezoek aan Markelo te brengen en samen het 25 jarig bestaan van de jumelage te vieren.
Het 25-jarig jubileum wordt gezamenlijk gevierd met een feestavond, een wijnproeverij en diverse uitstapjes en optredens.
Burgemeester Buma is nu nauw bij de organisatie betrokken.  Hij brengt hierna met zijn familie een bezoek aan Sancerre. Ook hij raakt enthousiast van de vel prettige dingen die Sancerre te bieden heeft.
In 2005 bezoeken  de Boerendansers nogmaals Frankrijk. Na een optreden in St Amand wordt Sancerre bezocht.  Hier neemt men deel aan de festiviteiten op Maria Hemelvaart op 15 augustus. Het is een fantastisch festival dat nog lang in het geheugen blijft.
En nu , 51 jaar na het eerste bezoek, wordt in Sancerre het 50-jarig bestaan van de Jumelage gevierd. Natuurlijk kunnen de Boerendansers hier niet ontbreken!